Jak prawidłowo dbać o czystość urządzeń chłodniczych

24 nov 2020

Urządzenia chłodnicze pracują bez przerwy, by utrzymać optymalną temperaturę i świeżość sprzedawanych produktów. Aby mogły spełniać swoje zadanie jak najlepiej (i najdłużej) należy je regularnie czyścić. Dziś jest to szczególnie ważne, ponieważ od tej czystości zależy również nasze zdrowie. Dlatego zajmiemy się zagadnieniem regularniej konserwacji lad, szaf, regałów i wszystkich tego typu urządzeń, aby służyły nam i naszemu zdrowiu przez lata. 


Na początek uwaga: każde urządzenie wymaga regularnego czyszczenia, dlatego wszystkie informacje o jego konserwacji znajdziesz w instrukcji obsługi. Przeczytaj ją uważnie, ponieważ poszczególne modele mogą się od siebie różnić również pod względem tych wymagań. 

 

Czyste urządzenia to zdrowie klientów

 

Czystość, którą widać

 

Miejsce, w którym ustawisz urządzenie chłodnicze, ma ogromny wpływ na jego pracę i to, jak szybko będą się w nim gromadzić zanieczyszczenia. Jeśli służy do przechowywania żywności w kuchniach, restauracjach czy barach, będzie gromadzić zanieczyszczenia typowe dla tych miejsc, np. bardzo trudny do usunięcia tłuszcz. Niektóre zanieczyszczenia widać od razu, inne będą skrywać się pod obudową.  

 

Wewnątrz komór urządzeń chłodniczych rozwijać się będą mikroorganizmy – to nieuniknione. Proces ten powstaje pod wpływem:

  • temperatury i wilgotności otoczenia,
  • rodzaju izolacji zastosowanej w urządzeniu, 
  • temperatury, jaką mają produkty wkładane do komory, 
  • wilgotności tych produktów,
  • częstotliwości i czasu otwierania drzwi przez klientów i pracowników. 

 

Jeśli więc zauważysz w komorze ciemne naloty pleśni lub grzybów, powinieneś natychmiast umyć całe urządzenie. Oczywiście, nawet jeśli nie dostrzegasz widocznych zmian w wyglądzie komory, regularne czyszczenie przyniesie wiele korzyści i możesz wykonywać je samodzielnie. 

 

Parownik, skraplacz czy pojemnik na skropliny to z kolei części niewidoczne dla klienta, ale równie ważnie jeśli chodzi o higienę i zdrowie osób znajdujących się w pobliżu. Zapchany skraplacz będzie negatywnie wpływał na pracę urządzenia. Z kolei zaniedbanie pojemnika na skropliny skończy się wyciekaniem wody na podłogę. 

 

 

Czyść regularnie, by urządzenie pracowało dłużej

 

Czyszczenie urządzenia nie tylko pozwoli uniknąć powstawania przykrych zapachów, ale przede wszystkim wpłynie na lepszą pracę. Urządzenia nieczyszczone: 

  • zużywają więcej energii,
  • pracują głośniej,
  • nie pozwalają na osiągnięcie zadanej temperatury i prawidłowych parametrów pracy,
  • przegrzewają się,
  • są podatne na usterki (wynikające np. z większego obciążenia sprężarki), których usunięcie jest niekiedy bardzo kosztowne, 
  • mają krótszą żywotność, przez co musimy kupować nowe urządzenie.

 

Sposób konserwacji urządzenia chłodniczego zależy w dużej mierze od tego, z jakim modelem mamy do czynienia. Nasze urządzenia projektujemy tak, byś miał łatwy dostęp do wszystkich części. Dlatego zachowanie odpowiedniej czystości urządzenia RAPA jest łatwe i wykonasz je w kilku krokach. 

 

Używaj neutralnych środków myjących

 

Przygotuj się do konserwacji 

 

Przed przystąpieniem do czyszczenia odłącz je od zasilania. Sprawdź, które elementy potrzebują Twojej uwagi:

  • zwróć uwagę na ilość szronu, który zgromadził się na parowniku (im więcej szronu tym wyższa będzie temperatura w komorze, a to z kolei wpłynie na świeżość produktów);
  • obejrzyj dokładnie wszystkie zakamarki komory, w które może spłynąć woda;
  • sprawdź uszczelki i krawędzie drzwi;
  • obejrzyj otwory wentylacyjne sprężarki i skraplacza;
  • oceń stan szklanych drzwi i półek (jeśli urządzenie takie posiada).

 

Wszystko ustalone? To zabieramy się do pracy.

 

Jak czyścić urządzenie chłodnicze?

 

Odłączone od zasilania urządzenie musisz opróżnić ze wszystkich produktów znajdujących się w komorze. Do czyszczenia potrzebujesz:

  • odkurzacza z końcówką o miękkim włosiu lub sprężone powietrze,
  • wodę o maksymalnej temperaturze 40ºC, 
  • neutralne środki czystości (bez chloru czy sodu), 
  • wazelinę techniczna do zabezpieczenia uszczelek,
  • środki dezynfekujące,
  • czyste ścierki. 

 

 
Zacznij od wyczyszczenia skraplacza przy użyciu odkurzacza. Szczegółową instrukcję znajdziesz w naszym artykule: Vadamecum serwisowe 1

 

Pozostałe części urządzenia umyj dokładnie wodą z neutralnym środkiem myjącym, który nie zniszczy warstwy ochronnej. Do powierzchni takich jak szkło czy stal nierdzewna możesz użyć dedykowanych środków. Pamiętaj o wszelkich zakamarkach i uszczelkach. Powierzchnie wytrzyj do sucha. Uszczelki możesz dodatkowo zabezpieczyć wazeliną techniczną.

 

Po umyciu możesz dodatkowo zdezynfekować komorę, by zmniejszyć szansę na powrót pleśni czy grzybów. Zastosuj do tego specjalne środki o działaniu bakteriobójczym, grzybobójczym i wirusobójczym. Używaj ich zgodnie z wytycznymi producenta, podanymi na etykiecie.  Pamiętaj, by po ich zastosowaniu dokładnie spłukać wodą powierzchnię i wytrzeć ją do sucha.  

 

Odłącz urządzenie od zasilania

 

Nie popełniaj tych błędów

 

Czyszczenie urządzeń chłodniczych nie jest trudne, co nie oznacza, że nie musi być wykonane uważnie. Najczęściej uszkodzeniom w trakcie nieumiejętnej konserwacji ulegają: 

  • skraplacz: kiedy użytkownik niechcący zagnie lamelki (blaszki), przez co przepływ powietrza do urządzenia jest utrudniony. Aby tego uniknąć czyszczenie należy wykonywać bardzo delikatnie, z wykorzystaniem końcówki o miękkim włosiu. Skraplacz można czyścić również sprężonym powietrzem, należy wtedy pamiętać, by „dmuchać” od strony wentylatora (tak, by nie wtłaczać zanieczyszczeń do środka);
  • parownik: lodu, który zgromadził się na urządzeniu w żadnym wypadku nie skuwamy. Należy poczekać, aż sam się roztopi. 

 

Jak często czyścić urządzenie? 

Prawidłowa odpowiedź na to pytanie brzmi: tak często, jak jest to konieczne. Jeśli w komorze urządzenia widzimy bród, pleśń itp., to takie czyszczenie powinniśmy wykonać jak najszybciej. Wpływa to nie tylko na estetykę prezentowanych produktów, ale też na zdrowie i bezpieczeństwo klientów. 

 

W największym uproszczeniu możemy powiedzieć, że przeglądy urządzenia i ich czyszczenie (oraz dezynfekcja) powinny być wykonywane co najmniej dwa razy w roku: wiosną i jesienią. Sam skraplacz powinieneś czyścić odkurzaczem 1 w miesiącu. Dobrą praktyką jest wykonanie tych czynności przed pierwszymi upałami, które dla urządzenia zwykle oznacza wytężoną pracę.

 

Jeśli masz wątpliwości dotyczące konserwacji, skontaktuj się z naszym serwisem.

Controllare anche